News & Updates

Meet Our Style Geniuses

5 Sebab Mengapa Menjadi Ibu Adalah Peranan Terbaik Buat Anda

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Orang selalu kata mengenai hari anda bakal menjadi ibu dan untuk sesetengah orang, hari itu telah lama datang tanpa sedar. Menjadi ibu adalah seperti membawa hati dengan tangan dan itu adalah hanya sebahagian tanggungjawab anda. Ketika anda belajar menjadi ibu, anda akan mendapati bahawa anda tidak lagi merasa sendirian, sebenarnya, anda seorang ibu kepada seorang anak dan itu akan kekal selama-lamanya.

Sejauh mana ia boleh pergi, ia agak menakutkan pada masa yang sama. Anda hidup dengan cinta tanpa syarat di dalam hati anda. Malah rutin harian anda telah beralih secara tetap untuk menampung anak anda. Dan anda perlahan-lahan belajar bahawa menjadi seorang ibu adalah peranan terbesar yang Allah telah berikan kepada anda.

Image result for baby

Anda belajar untuk menjadi model peranan anak anda

Seperti yang anda belajar untuk menjadi seorang ibu yang baik, anda mencerminkan tindakan anak anda. Anda membesarkan anak anda dengan menunjukkan bagaimana sebenarnya menjaga keluarga, menunjukkan mereka bahawa kerja keras anda dan boleh mencintai seseorang tanpa sebarang syarat. Anda mengajar anak anda ciri-ciri ini yang tidak pernah dapat diajar oleh orang laina. Anda membesarkan mereka dengan cinta, kebaikan, perlindungan dan belas kasihan. Anda memimpin mereka dengan contoh yang baik, dan sama ada anda tahu atau tidak, anak anda mengikuti jejak langkah anda satu masa nanti.


Anda belajar untuk memaafkan diri sendiri

Sebagai seorang ibu, anda akan membuat banyak kesilapan dalam keibubapaan sejak awal lagi dan akan berterusan. Ada hari tertentu apabila anda terlalu sibuk menjaga tiga orang anak, dan anda akan merasa bersalah kerana mengabaikan seorang anak kerana anda tidak boleh memberi tumpuan kepada tiga pada masa yang sama. Ia tidak dapat dielakkan untuk kesilapan itu terutamanya apabila anda meletakkan jangkaan yang terlalu tinggi pada diri anda. Tetapi ibu, mudahkan diri anda dan belajar dari kelemahan anda. Apabila anak anda membesar, anda akan belajar untuk memaafkan diri anda atas kesilapan-kesilapan itu kerana anda pasti melakukannya dengan hebat tanpa anda sedar. Dan anda tahu bahawa anak anda akan percaya kepada anda dan menyokong anda, tidak kira apa pun.

Image result for mother taught child

Anda belajar untuk mencipta kebahagiaan dengan anak anda

Malah pada hari yang sukar, anda mendapati kebahagiaan dengan anak anda dengan melakukan sesuatu. Anda masih gembira walaupun anda membawa beban berat keibubapaan di bahu anda. Anda mampu menghasilkan kegembiraan sedikit walaupun hanya dengan menyanyi atau memasak bersama. Kerana selagi anda melakukannya dengan anak anda, anda berpuas hati. Sebagai seorang ibu, anda dapat mencari sesuatu yang boleh tersenyum walaupun hanya dengan tindakan kecil yang dilakukan oleh anak anda.


Anda adalah tiang kekuatan anak anda.

Sama ada perkara besar atau kecil, anak anda akan memanggil anda untuk bantuan, nasihat dan sokongan. Dan menjadi seorang ibu, anda sentiasa menjadi yang pertama untuk bertindak balas tidak kira apa jua emosi anda. Apabila anda berada di rumah, mereka akan memanggil anda ketika mereka masuk ke dalam rumah. Anda akan menyedari bahawa menjadi seorang ibu, anda perlu bersedia untuk anak anda. Ada kalanya anda mungkin menangis dengan sedih dan tidak dapat tidur ketika anak anda sakit. Kerana anda adalah tiang kekuatan dan anda mengajar mereka untuk menjadi orang yang lebih baik dan kuat hanya dengan menunjukkan kepada mereka apa yang dimaksudkan untuk menjadi seorang ibu.
Image result for child come first

Anda belajar bahawa anak anda adalah yang utama

Sebagai seorang ibu, anda perlahan-lahan belajar bahawa keperluan anda bersifat kedua dan anak anda yang utama. Dan itulah yang diperlukan oleh seorang ibu. Apabila anak anda lapar, anda secara naluri memberi mereka makan. Apabila mereka memerlukan lampin baru, anda tidak akan membiarkan mereka duduk di lampin kotor mereka lebih lama daripada yang diperlukan. Apabila mereka menangis, anda melakukan semua yang anda boleh untuk menenangkan mereka kerana ia menyedihkan hati anda. Seiring dengan waktu berlalu, anda belajar bahawa ia adalah apa harus dilakukan oleh ibu dan pemberian kasih sayang tidak bersyarat adalah sebagai pertukaran untuk mereka menjadi orang yang lebih baik apabila mereka membesar.


Selagi anda menajdi seorang ibu, ia sentiasa menjadi peranan paling besar dalam kehidupan anda. Anda mengajar anak anda kekuatan, kebebasan dan keazaman sejak muda. Cinta tanpa syarat melalui setiap fasa dalam kehidupan mereka memberi mereka keluarga yang sempurna. Walaupun mereka hidup dengan berjaya, anda berada di sana untuk meraikan bersama dan apabila hidup mereka susah, anda berada di sana untuk menyokong mereka. Anak anda akan sedar, anda berada di sini dengan alasan, untuk mengajar mereka benda yang tidak boleh diajar oleh orang lain. Wahai ibu di sana, percaya bahawa menjadi seorang ibu adalah hadiah yang terbaik dalam hidup anda.
zeal-png-kecik.png
Jalan 2/125, Desa Petaling,
Kuala Lumpur

Subscribe Newsletter

Subscribe to us to receive email about our latest products

© 2018. Zeal Dynamic Enterprise All Rights Reserved.
payment-card-img

Search