News & Updates

Meet Our Style Geniuses

Jangan Bahayakan Nyawa Bayi Anda

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 
Kita sering mendengar kes-kes di mana datuk atau nenek selalu akan menjadi orang yang "paling banyak menjaga" bayi. Apa yang mereka katakan, ibu bapa perlu mendengarnya walaupun tidak begitu baik. Sebagai contoh, datuk atau nenek terutamanya nenek selalu ingin mengikuti cara tradisional untuk membesarkan bayiAmbil Jaundis atau penyakit kuning sebagai contoh. Doktor menyatakan bahawa bayi dengan penyakit kuning tidak boleh mengambil apa-apa jus buah atau air rebus, kecuali susu. Tetapi nampaknya, nenek tahu "lebih baik" bukan?
Ya, benar bahawa mereka mahukan yang terbaik untuk bayi tetapi kebenarannya adalah, tidak semua nasihat yang mereka berikan adalah relevan. Betul kan?
Berikut adalah kes terbaru yang berlaku.

"Ibu mendapati bahawa indeks penyakit kuning bayi adalah sebanyak 15 mata selepas satu minggu kelahiran. Indeks indeks jaundisnya turun secara perlahan walaupun selepas seminggu ujian darah. Bayi mula menunjukkan perkembangan kaki yang pelik  yang menyebabkan kakinya mengecil. Semua saudara-mara dan orang tua merasa bimbang dan mula berbincang dan berkongsi tentang semua jenis ubat-ubatan yang boleh mengurangkan dari penyakit kuning. Dalam hal ini, sudah tentu, ibu tahu lebih baik daripada orang lain dan dengan jelas memahami bayinya tidak dapat mengambil apa-apa sama ada ia adalah jus semulajadi atau air masak kecuali hanya boleh mengambil susu.

Bagaimanapun, bayi itu diberi makan oleh jus anggur hijau seperti mengikut tradisi Cina untuk mengurangkan indeks penyakit kuning. Selepas beberapa hari, dia menyedari perut bayi itu bengkak.
Orang-orang tua memberitahu ibu bahawa ia adalah kerana kembung perut. Sehingga keesokan harinya, jururawat datang ke rumahnya untuk pemeriksaan rutin. Jururawat berkata bahawa bayinya bukan sahaja perut kembung, tetapi juga mempunyai sesak nafas. Dia kemudian dinasihatkan supaya membawanya bayi ke hospital dengan segera. "


Anda lihat, ini adalah akibat yang harus dihadapi oleh bayi apabila terdapat pertembungan maklumat mengenai cara menyembuhkan penyakit bayi. Yup, semua orang mahu yang terbaik untuk bayi, tetapi perlu diakui bahawa tidak semua bayi adalah sama. Sebahagian daripada mereka tidak bernasib baik. Sesetengah daripada mereka tidak dapat mengambil apa-apa ubat tradisional.

Jadi ibu-ibu di sini, sila tegas dan bertekad supaya tidak membiarkan sesuatu berlaku kepada bayi anda, dengan nama cinta!
zeal-png-kecik.png
Jalan 2/125, Desa Petaling,
Kuala Lumpur

Subscribe Newsletter

Subscribe to us to receive email about our latest products

© 2018. Zeal Dynamic Enterprise All Rights Reserved.
payment-card-img

Search